Au avut loc pe 26 octombrie

Photo of author

By stiintaazi

26 octombrie este o dată cu importanță semnificativă în calendarul istoric al tehnologiei și științei. De la descoperiri revoluționare până la lansări de tehnologie care au schimbat cursul istoriei, această zi ne aduce o mulțime de evenimente captivante.


1881 – Duelul de la O.K. Corral

Deși nu este un eveniment legat strict de știință sau tehnologie, duelul de la O.K. Corral este o piatră de hotar în dezvoltarea balisticii și a studiilor legate de comportamentul uman sub stres.

Duelul s-a desfășurat în orașul Tombstone, Arizona. A fost un schimb de focuri între pungașii de vite și forțele de ordine. Acest eveniment a fost studiat îndeaproape pentru a înțelege dinamica și precizia focului de armă.

1955 – Lansarea NACA (predecesorul NASA) de către SUA

În această zi, Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (NASA), cunoscută inițial sub numele de Comitetul Consultativ Național pentru Aeronautică (NACA), a primit un impuls substanțial în cercetare și dezvoltare.

Aceasta a marcat un moment crucial pentru Statele Unite în cursa pentru supremație spațială. A fost un factor determinant în eforturile țării de a ajunge pe Lună.

1984 – „Baby Fae” primește un transplant de inimă de la un babuin

Într-un eveniment medical fără precedent, o fetiță numită „Baby Fae” a primit un transplant de inimă de la un babuin într-o încercare de a-i salva viața.

Acest caz a stârnit dezbateri aprinse în domeniul eticii medicale. A pus sub semnul întrebării limitele medicinei moderne. „Baby Fae” a trăit 20 de zile după transplant, oferind o gamă largă de informații medicale despre respingerea de transplant și incompatibilitatea între specii.

2001 – Ultimele transmisii ale telescopului spațial Hubble

În această zi, telescopul spațial Hubble a transmis ultimele sale imagini înainte de a intra într-o perioadă de „somn” pentru actualizări și reparații.

Acest moment a fost unul trist dar necesar în istoria astronomiei. A marcat încheierea unei ere și începutul alteia, cu telescopul având nevoie de modernizări pentru a continua să ofere descoperiri revoluționare.

2019 – Anunțarea premiilor „Breakthrough of the Year”

Revista „Science” a anunțat câștigătorii premiilor „Breakthrough of the Year” pe 26 octombrie 2019.

Printre câștigători s-au numărat cercetători care au lucrat la descifrarea complexității celulelor umane, precum și cei care au contribuit la înțelegerea schimbărilor climatice. Aceste premii evidențiază importanța și impactul cercetării științifice în societatea modernă.

Lasă un comentariu