Ce se întâmplă în corpul uman în timpul somnului

Photo of author

By stiintaazi

Somnul, deși pare un proces pasiv, este de fapt o perioadă plină de activitate în corpul uman. În timpul acestuia, corpul nostru efectuează numeroase procese esențiale pentru sănătatea și funcționarea noastră optimă.

Ciclurile de somn

Într-o noapte normală de somn, corpul nostru trece prin mai multe cicluri de somn non-REM și REM (Rapid Eye Movement). Somnul non-REM este adânc și liniștit, în timp ce somnul REM este perioada în care visăm.

Somnul non-REM

Somnul non-REM este subdivizat în trei stadii. În primul stadiu, trecem de la trezie la somn. În stadiul doi, trecem într-un somn mai profund. În stadiul trei, avem somnul cel mai profund, cel în care corpul se regenerează cel mai mult.

Somnul REM

Somnul REM survine la aproximativ 90 de minute după adormire. În timpul acestei faze, creierul este la fel de activ ca atunci când suntem treji, iar acesta este momentul când visăm.

Procesele din corpul uman în timpul somnului

Regenerarea țesuturilor

În timpul somnului, corpul tău lucrează pentru a regenera țesuturile, inclusiv musculare și celulele de piele. Aceasta este perioada în care corpul repară orice deteriorare suferită în timpul zilei.

Consolidarea memoriei

Somnul ajută la consolidarea memoriei. În timpul somnului REM, creierul trece prin informațiile acumulate în timpul zilei, le sortează și le depozitează în memorie pe termen lung.

Curățarea creierului

În timpul somnului, creierul elimină substanțe de deșeu cum ar fi proteina beta-amiloidă, asociată cu boala Alzheimer. Prin urmare, somnul suficient poate ajuta la prevenirea anumitor boli degenerative.

Zona de întrebări și răspunsuri

De ce avem nevoie de somn?

Somnul este esențial pentru a menține majoritatea funcțiilor vitale. Acesta ajută la regenerarea țesuturilor, consolidează memoria și curăță creierul de substanțe de deșeu.

Ce se întâmplă dacă nu dormim suficient?

Lipsa de somn poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitate, boli de inimă, diabet și chiar reducerea speranței de viață.

De cât somn avem nevoie?

Necesitatea de somn variază în funcție de vârstă. Adulții au nevoie, în general, de 7-9 ore de somn pe noapte, în timp ce copiii și adolescenții au nevoie de mai mult.

În concluzie, somnul este un proces vital, dinamic și activ care susține o serie de funcții importante pentru sănătatea și binele nostru. Așadar, asigurați-vă că obțineți suficient somn pentru a vă susține sănătatea și bunăstarea!

Lasă un comentariu