Evenimente de seamă în știință și tehnologie pe 21 octombrie

Photo of author

By stiintaazi

Acest articol își propune să evidențieze evenimentele semnificative care au avut loc în domeniul științei și tehnologiei pe data de 21 octombrie de-a lungul istoriei. De la inovații revoluționare la descoperiri care au schimbat cursul științei, să explorăm împreună aceste momente istorice.

1879 – Thomas Edison realizează primul bec incandescent funcțional

Pe 21 octombrie 1879, inventatorul american Thomas Edison a reușit să aprindă primul bec incandescent funcțional. Această realizare a marcat un punct de cotitură în istoria tehnologiei și a schimbat modul în care lumea se iluminează. Becul lui Edison a funcționat timp de 13,5 ore, demonstrând viabilitatea tehnologiei și deschizând calea pentru dezvoltarea ulterioară a sistemelor de iluminat electric.

1945 – Femeile sunt acceptate ca membri permanenți în armata SUA

În această zi, președintele Harry S. Truman a semnat „Femeile în Serviciul Militar pentru America Act”, ceea ce a făcut posibilă acceptarea femeilor ca membri permanenți ai forțelor armate ale Statelor Unite. Deși acest eveniment nu este strict legat de știință și tehnologie, el a avut un impact semnificativ asupra cercetării și dezvoltării, permițând femeilor să joace un rol mai activ în aceste domenii.

1965 – Lansarea Venera 2 către Venus

Agenția spațială sovietică a lansat sondă spațială Venera 2 către Venus. Deși misiunea nu a fost un succes complet, deoarece sonda nu a reușit să transmită date înapoi pe Pământ, lansarea a marcat un alt pas important în explorarea spațială și studiul planetelor din sistemul nostru solar.

1991 – Linus Torvalds lansează prima versiune a sistemului de operare Linux

Pe 21 octombrie 1991, Linus Torvalds, un student finlandez la știința calculatoarelor, a lansat prima versiune a sistemului de operare Linux. Acest eveniment a avut un impact enorm asupra industriei IT, oferind o alternativă open-source la sistemele de operare comerciale și facilitând dezvoltarea unei game largi de tehnologii și aplicații.

2003 – Lansarea telescopului spațial Spitzer

Agenția Spațială Americană (NASA) a lansat telescopul spațial Spitzer pe 21 octombrie 2003. Telescopul a fost proiectat pentru a observa universul în spectrul infraroșu și a furnizat date valoroase despre formarea stelelor, galaxiilor și a altor fenomene cosmice.

1917 – Invenția termenului „robot“

Termenul „robot“ a fost utilizat pentru prima dată de către scriitorul ceh Karel Čapek în piesa sa de teatru R.U.R. Deși piesa a fost publicată în 1920, ideea a început să prindă contur în 1917. Cu toate că nu este o inovație tehnologică per se, a influențat modul în care percepeam și discutam despre automatizare și inteligență artificială.

1931 – Invenția stereofoniei

Alan Blumlein, un inginer britanic, a depus un brevet pentru un sistem de înregistrare stereo pe 21 octombrie 1931. Acesta a fost un pas uriaș în evoluția înregistrărilor audio și a schimbat modul în care ascultăm muzică sau urmărim filme.

1959 – Descoperirea radiației cosmice de fond

În această zi, doi fizicieni americani, Arno Penzias și Robert Wilson, au făcut prima detecție a radiației cosmice de fond. Acesta a fost un moment definitoriu pentru cosmologie, oferind o dovadă solidă pentru Teoria Big Bang.

1967 – Primele transplanturi de plămâni și inimă

Pe 21 octombrie 1967, au fost efectuate primele transplanturi de plămâni și de inimă. Aceste proceduri medicale revoluționare au deschis noi posibilități pentru tratamentul unor boli grave și au avut un impact major asupra medicinei moderne.

1971 – Lansarea primei versiuni a limbajului de programare C

Ken Thompson și Dennis Ritchie de la Bell Labs au lansat prima versiune a limbajului de programare C. Acest limbaj a devenit unul dintre cele mai utilizate și influente limbaje de programare din istorie.

1979 – Deschiderea primului magazin de calculatoare Apple

Primul magazin de calculatoare Apple a fost deschis pe 21 octombrie 1979, marcând începutul unei noi ere în industria calculatoarelor personale.

1987 – Lansarea OS/2 de către IBM și Microsoft

Pe 21 octombrie 1987, IBM și Microsoft au lansat sistemul de operare OS/2. Deși nu a avut succesul scontat, a avut un rol în dezvoltarea ulterioară a sistemelor de operare.

1998 – Lansarea Windows 98 Second Edition

Microsoft a lansat Windows 98 Second Edition, o versiune îmbunătățită a popularului sistem de operare. Aceasta a inclus numeroase îmbunătățiri de performanță și stabilitate.

2008 – Lansarea Android 1.0

Pe 21 octombrie 2008, a fost lansată prima versiune a sistemului de operare Android. Acesta a devenit rapid cel mai popular sistem de operare pentru dispozitive mobile.

2012 – Săritura lui Felix Baumgartner din stratosferă

Pe 21 octombrie 2012, parașutistul austriac Felix Baumgartner a sărit de la o altitudine de 39.045 de metri, stabilind mai multe recorduri mondiale și furnizând date valoroase pentru cercetări în domeniul aerospațial.

Lasă un comentariu