Evenimente istorice – 31 octombrie

Photo of author

By stiintaazi

Data de 31 octombrie reprezintă un reper important în avansarea științei și tehnologiei, cu o serie de evenimente care au remodelat diferite domenii, de la medicină și transport până la teologie și securitate. Iată câteva momente marcante ce au avut loc în istorie pe această dată.

2003 – Siguranța cărnii de animale clonate

În 2003, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a publicat un rezumat al unui raport care concluziona că animalele de fermă clonate și urmașii lor prezintă un risc științific redus pentru alimentație. Acest pas a deschis calea pentru introducerea produselor derivate din animale clonate sau urmașii acestora în magazine. Momentul a reprezentat o schimbare semnificativă în industria alimentară și în genetica animalelor de fermă.

1992 – Vaticanul îl reabilitează pe Galileo Galilei

În 1992, Vaticanul a recunoscut că a greșit timp de peste 359 de ani în condamnarea formală a lui Galileo Galilei pentru susținerea unor adevăruri științifice, cum ar fi faptul că Pământul se învârte în jurul Soarelui. Această revizuire a pus capăt unei neînțelegeri istorice și a marcat o reconciliere între știință și religie.

1982 – Barajul de pe Tamisa devine operațional

În 1982, barajul de pe Tamisa a devenit operațional, marcând un pas important în protecția Londrei împotriva inundațiilor. De la finalizarea sa, barajul a fost ridicat de peste 100 de ori pentru a preveni inundații și va continua să protejeze capitala Regatului Unit până în 2030.

1956 – Primul avion aterizează la Polul Sud

În 1956, un avion a aterizat pentru prima dată la Polul Sud. Evenimentul a marcat începutul construcției primei stații permanente la Polul Sud, Amundsen-Scott, și a reprezentat un pas major în explorarea și cercetarea Antarcticii.

1951 – Introducerea trecerilor pentru pietoni „zebra”

În 1951, prima trecere pentru pietoni de tip „zebra” a fost introdusă în Slough, Berkshire, Anglia. Aceasta a fost o încercare de a reduce numărul de accidente la trecerile pentru pietoni și a devenit rapid un standard în multe părți ale lumii.

1941 – Finalizarea sculpturii de pe Muntele Rushmore

În 1941, lucrările la Muntele Rushmore s-au încheiat, lăsând în urmă fețele a patru președinți americani sculptate în piatră. Deși proiectul a rămas neterminat, acesta reprezintă cea mai mare sculptură de acest gen din lume.

1888 – Brevetarea anvelopelor pneumatice

În 1888, inventatorul scoțian John Boyd Dunlop a primit brevet pentru anvelopa pneumatică, schimbând radical eficiența și siguranța transportului pe roți.

1815 – Lampa de siguranță pentru mineri

În 1815, chimistul englez Sir Humphry Davy a brevetat lampa de siguranță pentru mineri, o invenție care a salvat nenumărate vieți prin prevenirea exploziilor de gaz metan în mine.

1778 – Primul brevet britanic pentru un lacăt cu broască

În 1778, primul brevet britanic pentru un lacăt cu broască a fost emis pentru Robert Barron. Acesta a dezvoltat un sistem de închidere cu ciocane duble, oferind un nivel de securitate superior față de sistemele existente la acea vreme.

Lasă un comentariu