Invertor solar hibrid vs invertor solar on grid: diferențe și asemănări

Photo of author

By stiintaazi

Componentă esențială a unui sistem de panouri fotovoltaice, invertorul solar este cel care transformă curentul direct produs de panourile solare în curentul alternativ pe care îl folosim pentru alimentarea cu energie a aparaturii din locuință sau pentru iluminat. Cu alte cuvinte fără invertor solar, panourile fotovoltaice ar fi inutile.

Ce este invertorul solar


Când lumina solară atinge suprafața panourilor, straturile semiconductoare din care acestea sunt fabricate absorb lumina și o transformă în energie, mai precis în curent direct. Curentul direct este apoi direcționat, în funcție de sistem, fie către invertorul solar, fie către baterii solare unde va fi păstrat până la utilizarea ulterioară, de exemplu pe timpul nopții.

Ajuns în invertorul solar, curentul direct este preluat de un transformator. Fără a intra în detalii tehnice, invertorul păcălește transformatorul să creadă că este alimentat cu curent alternativ, forțând curentul direct să se comporte ca și curentul alternativ.

Invertor solar on grid sau invertor solar hibrid?

Invertorul solar on grid poate fi montat doar în zonele unde există o rețea de alimentare cu curent. Și asta pentru că invertorul on grid folosește rețeaua de alimentare cu energie electrică pentru a vărsa surplusul de curent alternativ produs. Prin surplus înțelegem cantitatea de curent produsă de panourile solare minus consumul de curent electric al casei.

Față de cel on grid, invertorul hibrid vine cu posibilitatea montării de baterii solare. În acest caz, așa cum menționam anterior, curentul direct este direcționat nu doar către invertorul solar ci și către bateriile solare unde este stocat și doar ce rămâne este direcționat către rețeaua publică de alimentare la care este conectată locuința. Așadar, primul avantaj al unui invertor hibrid este acela că, spre deosebire de sistemul fotovoltaic care folosește un invertor on grid, vei avea curent electric verde în timpul penelor de curent sau pe timpul nopții. Este de la sine înțeles că, în funcție de capacitatea de producție a sistemului fotovoltaic și implicit a invertorului, mai multe baterii solare înseamnă autonomie mai mare și, ca urmare, facturi de energie mai mici.

Așa cum poți vedea și aici, din punct de vedere al costului, diferențele de preț între invertorul on grid și invertorul hibrid nu sunt foarte mari iar diferența de preț între un sistem fotovoltaic on grid și unul hibrid este dată de costul bateriilor solare. Este bine să știi că bateriile solare sunt destul de scumpe dar în cazul unui invertor hibrid, nu trebuie montate în același timp cu restul componentelor sistemului fotovoltaic, putând fi integrate ulterior, mai multe odată sau una câte una. Până la montarea lor, invertorul hibrid se va comporta ca un invertor on grid adică va direcționa surplusul de curent către rețeaua publică de alimentare.

Cum alegi invertorul solar

Că optezi pentru invertorul solar on grid sau hibrid, monofazat sau trifazat, este bine să fii atent la câteva detalii, este foarte important să achiziționezi un sistem fotovoltaic care să îți acopere toate nevoile de consum ba chiar să producă ceva mai mult decât ai nevoie în prezent. Unul dintre motive este de natură financiară: mai mult curent vărsat în rețea se reflectă în costuri mai mici cu electricitatea. Al doilea motiv pentru care ar fi indicat să îți supraestimezi consumul este acela că în timp poți adăuga consumatori suplimentari ce vin cu nevoi substanțiale de energie: un puț de apă, o stație de încărcare a mașinii electrice, un sistem de irigare a gazonului, o piscină, etc.

Un alt criteriu este marca și garanția de care beneficiezi pentru invertorul pe care urmează să îl cumperi. Având în vedere cât de importantă este această componentă a sistemului fotovoltaic îți recomandăm să alegi branduri serioase ale căror produse beneficiază de minim 10 ani garanție. Dacă ești interesat de invertoare de calitate la prețuri accesibile, vizitează Efurtun, un site care îți pune la dispoziție tot ce îți trebuie pentru un sistem fotovoltaic complet, de la panouri solare tier one și invertoare, până la cablu solar și sisteme de prindere.

În concluzie, trebuie precizat că eficiența sistemului de panouri fotovoltaice pe care vrei să-l montezi este complet dependentă de tipul de invertor pe care alegi să îl achiziționezi. Cu cât invertorul este mai eficient, cu atât mai eficient va fi și sistemul de panouri solare. Un specialist va ști cu siguranță să te sfătuiască în ceea ce privește caracteristicile tehnice ale invertorului potrivit pentru nevoile tale de consum însă, în final, alegerea îți aparține exclusiv ție.

Lasă un comentariu