S-a întâmplat pe 27 octombrie

Photo of author

By stiintaazi

Data de 27 octombrie are un loc special în calendarul tehnologiei și științei. De-a lungul anilor, această zi a marcat mai multe evenimente semnificative care au avut un impact profund asupra evoluției și dezvoltării în aceste domenii. De la inovații care au schimbat modul în care trăim, la descoperiri care au lărgit orizontul cunoașterii umane, să explorăm unele dintre cele mai remarcabile momente care s-au petrecut de-a lungul istoriei la data de 27 octombrie.


1938 – Anunțarea numelui „Nylon”

În 1938, Du Pont a anunțat numele pentru noul său fir sintetic: „nylon”. Vicepreședintele companiei, Dr. Charles M.A. Stine, a făcut acest anunț în New York. Până la acel moment, materialul era numit simplu „Yarn 66” de către chimistii care lucrau la proiect.

Materialul sintetic s-a dovedit a avea o serie de utilizări, de la ciorapi și până la fire de pescuit sau perii de periuțe de dinți. Această inovație a avut un impact semnificativ asupra industriei de textile, schimbând modul în care oamenii își vedeau garderoba și obiectele din jur.

1904 – Inaugurarea metroului din New York

În 1904, primul sistem de cale ferată subterană și subacvatică din Statele Unite, metroul din New York City, a început să funcționeze. Sub supravegherea inginerului-șef William Barclay Parsons, aproximativ 8.000 de oameni au contribuit la construirea acestui traseu de 21 de mile.

S-au pierdut cel puțin 44 de vieți în proces, dar rezultatul a fost o rețea de transport rapid care a ajutat la degajarea străzilor supraaglomerate și la dezvoltarea orașului.

1891 – Patentarea îmbunătățirii cutiei poștale stradale

Philip B. Downing, un inventator, a primit un patent în Statele Unite pentru o îmbunătățire a cutiei poștale stradale în 1891. Acesta a adus un design care a protejat scrisorile atât de intemperii, cât și de intruși.

De atunci, designul a rămas în mare parte neschimbat, iar cutiile poștale au devenit o parte esențială a sistemului de corespondență al multor țări.

1873 – Cererea de patent pentru sârmă ghimpată

În anul 1873, fermierul Joseph F. Glidden a depus o cerere pentru un patent pe sârma ghimpată.

Sârma ghimpată a avut un impact enorm asupra dezvoltării terenurilor agricole, mai ales în zonele unde nu existau materiale naturale pentru construirea gardurilor.

Aceasta a permis fermierilor să își protejeze culturile și să își țină animalele într-o zonă restrânsă, schimbând pentru totdeauna fața Vestului American.

1780 – Prima expediție astronomică SUA pentru a înregistra o eclipsă de soare

În 1780, prima expediție astronomică americană pentru a înregistra o eclipsă de soare a avut loc.

Echipa, condusă de Samuel Williams, a plecat de la Harvard College și a ajuns în Penobscot Bay pentru a observa acest fenomen natural rar. Cu toate că Statele Unite erau în război cu Marea Britanie la acel moment, ofițerul britanic responsabil cu zona a permis echipei să își instaleze echipamentul și să observe eclipsa.

Din păcate, expediția s-a aflat în afara căii totale a eclipsei, dar evenimentul a rămas un moment notabil în istoria astronomică a țării.


Aceste evenimente marchează cât de vastă și diversă poate fi contribuția unei singure zile la progresul tehnologic și științific al umanității. Fiecare dintre ele a avut un impact semnificativ în domeniul său, schimbând într-un fel sau altul cursul istoriei.

Lasă un comentariu