S-a întâmplat pe 28 octombrie

Photo of author

By stiintaazi

1946 – Înființarea Atomic Energy Commission

În 1946, o comisie formată din cinci civili a fost numită de către Președintele Harry S. Truman. Atomic Energy Commission a fost creată pentru a dezvolta și utiliza energia atomică în scopuri diverse, precum îmbunătățirea bunăstării publice, creșterea nivelului de trai și promovarea păcii la nivel mondial.

Prima întâlnire a avut loc pe 13 noiembrie 1946, deși confirmarea oficială din partea Senatului a avut loc mai târziu, pe 9 aprilie 1947. Președintele comisiei era David Eli Lilienthal.

1886 – Dezvelirea Statuii Libertății

La 28 octombrie 1886, monumentul cunoscut sub numele de Statuia Libertății a fost dezvelit în Portul New York. Acesta a fost un cadou din partea poporului francez pentru a comemora cea de-a 100-a aniversare a independenței Statelor Unite ale Americii.

Statuia a fost creată de sculptorul Frederic Auguste Bartholdi și a fost inaugurată printr-o paradă de confetti în Portul New York de către Președintele Cleveland. Statuia are o înălțime de 151 de metri și se află pe un soclu de granit de 155 de metri.

1868 – Prima cerere de patent a lui Thomas Edison

În 1868, Thomas Edison din Boston, Massachusetts, a depus prima sa cerere de patent pentru un „Electrographic Vote Recorder”. Acest dispozitiv ar fi permis legislativului să înregistreze un vot în favoarea sau împotriva unui subiect prin simpla rotire a unui întrerupător într-o direcție sau alta.

Cererea a fost înregistrată și acceptată de Biroul de Patente al SUA la 1 iunie 1869 (No. 90,646). Thomas Edison a deținut în cele din urmă peste 1.500 de brevete.

1799 – Un brevet misterios despre un „Federal Balloon”

În 1799, Moses McFarland din Massachusetts a primit un brevet pentru un „Federal Balloon”. În ciuda numelui, acesta nu era legat de aeronautică. Documentele complete au fost distruse în incendiul Biroului de Patente din 1836, dar informații suplimentare sugerează că acesta era mai degrabă un „exercițiu mecanic”.

1992 – Contact cu un obiect misterios în Loch Ness

În 1992, cercetători care foloseau sonarul pentru a cartografia Loch Ness din Scoția au intrat în contact cu un obiect misterios. Acest eveniment a reaprins discuțiile și speculațiile despre existența faimosului monstru „Nessie”.

Loch Ness este un lac de o adâncime medie de 145 de metri și o adâncime maximă de 240 de metri. Acest lac nu îngheață niciodată datorită adâncimii sale mari. Cercetarea în domeniul „cryptozoologiei”, un termen creat la sfârșitul anilor 1950 de zoologul francez Bernard Heuvelmans, include și studiul unor animale neconfirmate ca „Nessie”.

1971 – Primul satelit britanic

În anul 1971, Marea Britanie a devenit a șasea națiune care a lansat un satelit în orbită. Racheta Black Arrow a lansat satelitul Prospero din Woomera, Australia.

Misiunea satelitului era de a testa celule solare și alte experimente tehnologice. Este singurul satelit lansat de o rachetă britanică. Proiectul Black Arrow a fost dezvoltat începând din 1964 și a fost anulat de guvernul britanic în iulie 1971.

1965 – Finalizarea Gateway Arch

Pe 28 octombrie 1965, a fost finalizat Gateway Arch în St. Louis, Missouri. Cu o înălțime de 190 de metri, acest arc de oțel inoxidabil este cel mai înalt memorial din Statele Unite ale Americii.

Arcul a fost conceput de arhitectul Eero Saarinen, care a câștigat concursul de design în 1947. Construcția sa a început în 1961 și s-a finalizat în 1965, costând 30 de milioane de dolari. Arcul are o cameră de observație la partea superioară, accesibilă vizitatorilor printr-un tramvai care circulă în interiorul picioarelor arcului.

Lasă un comentariu